Företaget

Företagets ursprungliga namn, i alla fall så långt tillbaka i tiden vi känner till, var: Katrineholms Begravningsbyrå. Irma Gustavsson är i papperen den tidigast kända ägaren. Hur länge hon hade byrån är okänt men vad vi vet är att hon i början av 1960-talet sålde verksamheten till Eric Tonn Filip Tonebrand, som för ändamålet kom flyttande med sin familj från Sävsjö. I Sävsjö hade familjen Tonebrand varit verksam i branschen under ett flertal år. Bara något år efter Tonebrands övertagande köptes också Flens Begravningsbyrå in i verksamheten. Sorgligt nog avled Eric Tonebrand redan 1965 och makan Amy Tonebrand blev tvungen att överta verksamheten. Detta gjorde hon med gott resultat och under hennes tid införlivades även Vingåkers Begravningsbyrå i verksamheten, som fram tills dess hade stått under Einar Emilssons regi. I början av 70-talet fick Göte Östlund anställning i Amys begravningsverksamhet. Tre år senare, i mitten av 70-talet, övertogs Katrineholms Begravningsbyrå med tillhörande enheter i Flen och Vingåker av nämnda Göte Östlund. Som namnet avslöjar var det under Götes regi som byrån fick sitt nuvarande namn, Östlunds Begravningsbyrå. Göte ägde byrån fram till 1987 då den såldes till Jan-Åke Cagmo. Jan-Åke ägde och arbetade i begravningsbyrån fram till 29 juni 2012 då Samuel Vikingson övertog verksamheten. Samuel kommer fortsätta i tidigare ägares anda men planerar att öka företagets fokus på verksamheten i Flen då byrån alltid har haft betydligt färre uppdrag i den kommunen.

Begravningsbyrån äger fastigheten som ligger på Djulögatan 54 i Katrineholm. I Flen och Vingåker hyr byrån sina kontor.

Bygdens egen begravningsbyrå

I en tid när allt ska centraliseras, effektiviseras och helst förpackas under stora nationella varumärken är det hoppingivande att det fortfarande finns mindre företag som överlever och mår bra. Östlunds Begravningsbyrå är ett sådant företag, som stått stabilt och stadigt genom flera decennier och fortsätter att göra så.

Vi är den lilla aktören med de stora ambitionerna. Vi är den lokala begravningsbyrån med de höga anspråken. Vi vill vara det naturliga valet i vårt område för den som drabbas av sorg och behöver vända sig till en byrå av vårt slag. Vi vill vara det enkla valet i en svår stund. 

Sist men inte minst är vi den enda begravningsbyrå i området som är auktoriserad av SBF, Sveriges Begravningsbyråers Förbund.

Background image: